Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zeolit alkalmazása az állattakarmányozásban

Zeolit alkalmazása az állattakarmányozásban

A Zeolit klinoptilolit egy kristályos alumínium-szilikát ásvány, üledékes eredetű, természetes ásványi anyag. Belső szerkezete számos csatornából, pórusból és üregből áll. Ezek a pórusok hasznosak a kationcserélő kapacitás (CEC) szempontjából. A klinoptilolit felülete negatív töltésű, ami erős affinitással rendelkezik a pozitív töltésű szelektív elemekhez vagy molekulákhoz. Ennek köszönhetően magába képes zárni a táp- és méreganyagokat egyaránt, majd a szükségletek szerint lassú feltáródással a tápanyagokat ki is adja magából.

Miért érdemes zeolitot adagolni az állati takarmányba?

A zeolit megfelelő hatékonyságot nyújt az állati takarmánygyártásban. Biztonságos, száraz és laza takarmányt biztosít a tárolás és szállítás során, ami pozitív hatással van a nedvesség, a penész és ezek mérgező metabolitjainak kisebb előfordulására a tárolósilókban. Csomósodásgátló hatása megkönnyíti a takarmány szabad folyását és az egységes keverést. Az adalékanyag minden fontos takarmánytápanyaggal szemben kémiailag stabil.

Hogyan kell használni?

A zeolitról elmondható, hogy egy univerzális segédanyagról van szó, ami nem csupán a takarmány állagát teszi jobbá, hanem segíti az állatok emésztését, bélműködését. Technológiai adalék, csomósodásgátló és kötőanyag.

A csomósodásgátló tulajdonságok csökkentik az egyes takarmányrészecskék tapadási hajlamát. A takarmánygyártás során a zeolit adszorbeálja a takarmányban lévő vizet és ezt követően a takarmány térfogata és tömege csökken. Zeolit hozzáadása után a takarmány jobban formálható, száraz és laza lesz.

Zeolit közvetlen bedolgozása teljes értékű összetett takarmányba

A zeolitot minden állatfaj számára közvetlenül bedolgozhatjuk a teljes értékű takarmánykeverékbe, általánosságra vetítve maximum 10 000 mg/kg arányban. Egyes fajok esetén az alábbi arányokat vehetjük alapul: sertés 6-10 g/kg takarmány, baromfi 7 g/kg takarmány, szarvasmarha 150 g / kg /nap). A zeolit hozzáadható a teljes recepthez, vagy a teljes értékű takarmány valamely összetevőjének (pl. búza, búzakorpa / liszt, rizskorpa) maximum 1% arányú helyettesítéseként.

Premixek előállítása

A zeolit klinoptilolit takarmány-adalékanyag kötőanyagként alkalmas hordozóként (alapkomponensként) történő felhasználásra premixek előállításához. A zeolit tulajdonságainak (ioncsere, reverzibilis hidratálás és dehidratáció) köszönhetően a kész zeolit alapú premix a takarmányba való bedolgozást követően további előnyös tulajdonságokat is nyújt. Ilyen például a szabad vízmegkötés és az ammónia megkötése, ami segíti az állatok emésztését és egészséges bélműködését. Mindez jobb kedvet és fejlődést ad nekik.

A klinoptilolittal szerzett tapasztalatok felhasználása az állati takarmányozásban

Több, mint 20 éves tapasztalat alapján, amelyet tudományos cikkek tucatjai és ipari, szakmai szakértők által lektorált tanulmányok is támogatnak, kimondják, hogy a klinoptilolit az állati takarmányozásban olyan adalékanyagnak tekinthető, amely hozzájárul a takarmány hatékonyságának növeléséhez és állagának javításához. Eredményeképpen csökken az ammóniakoncentráció az állat gyomor-bél traktusában és szárazabb, kevésbé szagló, magasabb nitrogéntartalmú trágyát eredményez.

Milyen előnyökkel jár a zeolitos állattakarmányozás?

A zeolittal dúsított takarmánynak köszönhetően az állatok jobban tudják magukban alakítani és hasznosítani a megevett tápanyagokat, ami kedvező súlygyarapodásban és fejlődésben mutatkozik meg. Javulás tapasztalható az emésztésben, ami által kevesebb kalória távozik a felszívódás mentesen a bélrendszeren keresztül. A lassabb tápanyag áthaladás jobb felszívódást eredményez a belekben. Jobb pufferhatás, amely stabilizálja az emésztőrendszer pH-ját. Jelentősen csökkenti az ammóniakoncentrációt az állatok emésztőrendszerében, megköti a legtöbb előforduló nehézfém-iont, bioaminokat, poláris töltésű mikotoxinokat és néhány káros metabolitot.

Mindezeken felül a zeolit jobb életkörülményeket teremt az istállókban, amikor a nedvesség és a kötetlen ammónia csökkentése hozzájárul a betegségek és a legyek/paraziták számának csökkenéséhez. Alomhoz keverve tovább javul a bűzmegkötés, ami nem csupán az állatok, de az ott dolgozók számára is kiemelkedő szempont. A zeolit klinoptilolit egy igazi jótevő csodaszer, ami kívül-belül jótékonyan segíti az állatok fejlődését, életszínvonalát.