Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Öntözőrendszer a kertemben

Az öntözőrendszer fontossága egy modern kertben

 

Hogyan jellemezhető egy kert vízszükséglete?

 

A kert vízigénye függ az évszakoktól, a napi hőmérséklettől és a benne élő növényektől. Tavasszal és ősszel kevesebb, míg a forró nyári hónapokban jelentős vízkibocsátásra van szükség. A fű vízigénye igen magas, a bokroké és fáké kevesebb, mert szerteágazó gyökereik képesek mélyen a földbe hatolni és termetüknél fogva jobban elraktározzák a nedvességet. Továbbá más elvárásai vannak annak a növénynek, ami reggeltől estig a tűző napon van és más, amelyik árnyékos, félárnyékos szegletben helyezkedik el. Mindebből jól látható, hogy nehéz mindennek eltalálni a pontos vízszükségletét. Az automata öntözőrendszert beállíthatja ezeknek az igényeknek is. A napos, forró részeket jobban, az árnyékosat csekélyebb mértékben öntözheti.

 

A szemet gyönyörködtetően zöld gyep vízigénye

 

A szépet szerető és felelős tulajdonos számára elsőrendű feladat kertje gondozása. Még ha szereti is a locsolást slaggal a kézben önmaga végezni, a magas vízszámlát már biztosan nem szívesen fizeti. A gumitömlős locsolással rengeteg felesleges víz jut ki, amit a fű nem tud felszívni. Ez a plusz mennyiség a talaj mélyebb rétegeibe kerül, ahova a fű gyökérzete már nem ér el, tehát számára haszontalan marad, csak a vízfelhasználás lesz magas. Ez a probléma jellemzően a nyári hőségben merül fel, amikor a kerttulajdonos este munkából hazaérve, esetleg reggel munka előtt egyszerre kívánja pótolni a gyep aznapi vízszükségletét. Érthető módon, hiszen máskor nincs rá több ideje. A pázsit azonban nem képes egyszerre befogadni annyi vizet, ezért az hasznosulatlan marad. Viszont a kánikulában szüksége van rá, tehát ahhoz, hogy zöld legyen, kevesebb sem adható neki. Mi a megoldás?

 

Az öntözés szakaszokra bontása

 

A fű tehát nem képes egyszerre sok vizet magába szívni, ha ezt nem vesszük figyelembe, csak túlöntözzük a területet. Ez nyáron nem feltétlenül mutatkozik meg, mert hamar kiszikkad a talaj, de a köztes évszakokban kirothadáshoz, penészfoltokhoz is vezethet. A nyári hónapokban a kevesebb víz alulöntözést eredményez, hiszen a hőmérséklet megköveteli az elegendő csapadékszintet, de ennek kézi erővel történő napi elosztott kijuttatása többnyire megoldhatatlan. Ez kiszáradást és kisárgult foltokat okoz.

Meg kell említeni a párolgási veszteség tényét is. Melegben a talajra jutott víz jelentős része még azelőtt elpárolog, hogy beitta volna a föld. Ezért az öntözést a késő esti, éjszakai és kora reggeli órákban ajánlott elvégezni. De ki kel fel ezért szívesen? Többször locsolni kevesebbet, hogy a pázsit mindet beigya, ráadásul éjszaka? Aligha vállalkozik erre bárki is. A megoldás az automata öntözőrendszerben rejlik. Egy könnyen programozható vezérlő segítségével beállítható, hogy mikor és hány percig történjen az öntözés, mennyi vizet bocsásson ki a rendszer. Évszakokhoz, hőmérséklethez, fekvéshez és a növények vízigényéhez igazítva. Az automatika éjszaka akár többször is bekapcsol, így mindig annyi vizet juttat ki ami hasznosul és a párolgási veszteség is elenyésző. Ön tehát nyugodtan aludhat, máskor pedig nyaralni is elmehet, vagy szabadidejében azt csinálhat amit a leginkább szeret, mert nem kell azon aggódnia, hogy kiszáradnak a növények, mert nincs aki meglocsolja őket. Ezzel persze nem kell lemondani a kertben eltöltött időről sem! Csak a locsolás gondjai helyett annak örömteli oldalában részesülhet. A tudatos vízkibocsátással amellett, hogy a fű mindig zöld lesz, rengeteg vizet spórol meg, ezért a beruházás a vízszámláján térül meg.

Természetesen ha eddig nem, vagy csak helyenként öntözte kertjét, akkor ahhoz mérten vízszámlája magasabb lesz, hiszen már élővilága nedvességtartalmáról is gondoskodik. De a slaggal ellentétben ez pénztárcabarát megoldást nyújt.

 

Az öntözőrendszer főbb részei

 

Az öntözőrendszer egy rendkívül praktikus és kényelmes megoldása annak, hogy megvalósítsa álmai kertjét. A telepítés után szinte minden elem a föld felszíne alá kerül, ezáltal nem zavarja a szemet és nem foglalja a helyet mástól sem. Megfelelő beépítéssel a szórófejek nem lógnak ki a földből, így a fűnyírásban nem okoz gondot. A szórófejek csupán az öntözés során emelkednek ki, annak befejeztével "visszabújnak" a földbe.

 

A vezérlő

 

A vezérlő teszi az öntözőrendszert automatává. Segítségével beprogramozható, hogy napi hányszor és mennyi időt locsoljon a rendszer. Elindítja és lezárja a zónákat, fogadja az esőérzékelő parancsait. Fajtái a legegyszerűbb csapra szerelhetőektől egészen a művészi szemmel megtervezett érintőképernyős kivitelezésekig terjednek.

 

Esőérzékelő

 

Az esőérzékelőn beállítható, hogy bizonyos csapadékmennyiség lehulltával blokkolja az öntözést. Milliméterben érzékeli a leesett eső mennyiségét és ha az meghaladja a megadott szintet, letiltja a vezérlőt és nem engedi elindítani az öntözést. Vizet spórol és megakadályozza a túlöntözés veszélyét. Létezik vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is.

 

Mágnesszelep

 

A vezérlő a mágnesszelepeknek adja ki a parancsot az öntözés indítására és lezárására. A mágnesszelep gyakorlatilag a csap szerepét tölti be. Kinyitja és elzárja az öntözést. A kert nagyságához mérten több mágnesszelep is telepíthető, amik segítségével öntözési zónákra osztható a rendszer. A kert különböző szegleteinek eltérő időben történő öntözésével elkerülhető a nyomásveszteség és egyenletessé válik a csapadék kijuttatása.

 

Szivattyú

 

Ha az öntözés nem a hálózati vízről történik, szivattyú segítségével oldható meg. Ennek előnye, hogy saját vízből locsolható a kert és nem kell fizetni érte a vízszámlát. A búvárszivattyút a telepítő leengedi a kút mélyébe és az onnan nyomja fel a vizet, míg a felszívó szivattyúk a föld felszínén helyezkednek el (esetleg aknába helyezve) és a kútból felszívják a vizet.

 

Vízszűrő

 

A vízfelvételi pont és a mágnesszelep között található. Megszűri a rendszerbe beáramló vizet az apró szennyeződésektől és megóvja a fúvókákat az eltömődéstől.

 

KPE cső

 

A KPE cső egy kemény polietilén cső, ami a földfelszín alatt a szórófejekhez vezeti a vizet. Az öntözőrendszer érhálózatának is nevezhető, de ebből a felszínen semmi sem érzékelhető.

 

Csepegtető cső

 

Fák, bokrok, kúszó növények, virágok, stb. öntözésére használják. A csövön apró lyukak találhatók, amiken egyenletes csepegtetéssel távozik a víz, ezáltal biztosítva környezete csapadékigényét. A csepegtető cső a földfelszínen található, de megfelelő körültekintéssel és gondossággal könnyen elbújtatható a szem elől (pl. fenyőkéreg, vagy geotextilia használatával).

 

Szórófej

 

A kijuttatandó csapadékmennyiség a szórófejek segítségével kerül az öntözött területre. Léteznek a gyep öntözésére alkalmas, a földből kiemelkedő, közepes és nagy területekre szánt rotoros szórófejek, kisebb zöld felületekre alkalmas esőztetők, valamint a virágok, bokrok és sövények tövét szóró mikro öntözők. Az igényekhez igazodva ma már mindenre található megoldás a kert megfelelő öntözéséhez.

 

Az öntözőrendszer karbantartása

 

Ideális esetben az öntözőrendszerhez mindössze kétszer kell hozzányúlni egy évben karbantartás jelleggel. Tavasszal és ősszel. Tavasszal az öntözési szezon kezdetén, amikor fel kell tölteni vízzel és be kell üzemelni a rendszert. Ebbe a vezérlő beprogramozása, a szórófejek szükség esetén történő után állítása, a szűrők megtisztítása és ha van, akkor a szivattyú működésbe helyezése tartozik bele. Ősszel, október végétől pedig a víztelenítés ideje következik, hogy télen a mínuszok beköszöntével ne fagyjon el a rendszer. A víz kifúvatása a csövekből legtöbbször kompresszor segítségével történik, de a víztelenítés egyes esetekben történhet automata leürítő szeleppel is. Mindezek elvégzését kertépítő kivitelezője szakértelmére bízhatja, aki készséggel megoldja ezen feladatokat.

Ezen kívül év közben csak a vezérlő könnyen megtanulható programozása merülhet fel, a hőmérsékleti viszonyokhoz alkalmazkodva. A K-Rain vezérlőire 2 év, míg szórófejeire 5 év garanciát ad, ami kimagasló ebben az iparágban. Gyártásból eredő meghibásodás esetén készséggel kicseréljük az árucikket.

 

A K-Rain öntözéstechnika

 

A K-Rain elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a fenntartható fejlődésnek. A márka tervező mérnökei a szórófejek megalkotásánál kiemelkedő figyelmet fordítanak a takarékos vízkibocsátásra anélkül, hogy ez a fű számára szükséges vízmennyiség rovására menne. Mit eredményez ez? Vízmegtakarítást és alacsonyabb vízszámlát.

A gyárat 1972-ben alapították Floridában. Az elmúlt több mint 40 évben töretlen figyelmet fordítottak a folyamatos innovációra. Ennek köszönhetően a K-Rain ma már több, mint 90 szabadalmaztatott eljárás tulajdonosa. A K-Rain világszerte ismert és elismert amerikai márka, több mint 63 ország szakemberei bíznak a minőségében. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy 2-5 év gyári garanciát vállal termékeire, ami ebben az iparágban kiemelkedően magas szám!

A teljes termékpaletta biztosítja a házi kertek, parkok és sportpályák minden igényt kielégítő öntözési lefedettségét. A szórófejek, vezérlők könnyedén beállíthatóak, tartósak és mindenben a praktikumot szolgálják. A K-Rain az Ön céljai elérését és zöldebb környezete megteremtését jelenti. Ebben segítünk mi, hogy álomkertje végre valósággá váljon!

 

Mineralholding garancia

 

A Mineralholding Kft. a K-Rain öntözéstechnika hivatalos magyarországi forgalmazója. Termékeinkre és szolgáltatásainkra garanciát vállalunk, a rajtunk átfutó folyamatokat ellenőrizzük és kontrolláljuk. Igényeire, kívánságaira megoldást találunk.

Kertépítő partnereink mind megbecsült szakemberek, akik alapos tudással rendelkeznek álomkertje és öntözőrendszere megépítéséhez. Évente rendszeresen tartunk részükre képzéseket, hogy mindig a biztos és legfrissebb tudás birtokában legyenek. Több éves tapasztalattal és számos referencia értékű munkával rendelkeznek.

 

Nekünk az a legfontosabb, hogy Önt elégedett Ügyfeleink között tudhassuk! Legyen Önnek is öntözőrendszere! Akár új telepítésről, akár alkatrészek cseréjéről van szó, hozzánk bátran fordulhat.