Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk geotextíliát?

Hogyan válasszunk geotextíliát?

A felnövő gyomnövények kiküszöbölésére egyszerű megoldást nyújt a geotextília, vagy más néven talajtakaró. De mi alapján érdemes kiválasztani a vastagságot? Mi a célnak leginkább megfelelő?

Geotextíliák

Geotextíliát mindenhol lefektethetünk a kertben, ahol nem szeretnénk, hogy a gyom felüsse a fejét. Alkalmazható vízszintes terepen bokrok, fák alatt, vagy lejtős területen, rézsűkön egyaránt, ahol a talajeróziót is gátolja. Ha nem kívánunk a gyomlálással folytonosan bajlódni, akkor a geotextília praktikus megoldást nyújt.

Nézzük meg a felhasználás céljai szerint, milyen vastagságot érdemes választanunk. Kínálatunkban 4 féle vastagság található meg. Most ezeket soroljuk be.

Geotextília 80 g/m2

A Nortene palettájáról egyszerű, házi felhasználásra kínáljuk ezt a terméket. A legvékonyabb geotextíliánk. Könnyen kezelhető, könnyű a súlya, ezáltal a mozgatása is. A vágása sem jelenthet gondot senkinek sem. Alkalmas lehet például konyhakertekbe, veteményesekbe, palánták alá, ahol rövidebb a felhasználás ideje. Teríthető még kő, vagy kavicságy alá is, ahol a kőréteg már alapból gátolja a gyom növekedését, de szeretnénk, hogy a kövek egységesen a felszínen maradjanak, esetlegesen ne mosódjanak a talajba, vagy ne sárosodjanak. Szabadon lefektetve éveken át tartó felhasználásra viszont nem ajánlatos, mert az erősebb gyomok vékonyságánál fogva áttörhetnek rajta. A tekercseket 1,6x10m-es és 1,6x50 m-es méretekben kínáljuk. 1

Geotextília 150 g/m2

Ez a verzió már egy vastagabb fajta, ami jobban ellenáll a gyomoknak. Mulcs alá terítve kiválóan alkalmazható. Öntözőrendszer telepítéskor a szelepakna és a kulé kavics alá tehető, így meggátolja a csigák bejutását. Kiszerelése egységesen 100 méteres tekercsekben, 1,5 m és 2,5 m szélességben.

Geotextília 200 g/m2 és 250 g/m2

Ezek a geotextíliák már rendkívül erősek és strapabíróak, kertépítés során alkalmazhatók. Vastagságukból fakadóan már a legerősebb gyomok sem képesek áttörni rajtuk. Virágágyásokba, fák, bokrok alá, rézsűbe telepíthetők. A gyomosodást önmaguk is gátolják, nem szükséges plusz kavicságyat, vagy mulcsot teríteni rájuk. Adott esetben a kettő természetesen nem kizáró tényező. A felsoroltakon túl mesterséges tavak építésénél ajánlatos a tófólia alá teríteni, hogy az éles tárgyak nehogy kivágják a fóliát. Ezek a tekercsek 2,5x100m-es méretben kaphatóak nálunk.

A geotextíliák anyaguknál fogva lég és vízáteresztőek. Figyelembe kell venni azonban, hogy minél vastagabb, ez annál lassabban és nehezebben történik meg. Az öntözést a növények tövébe telepített csepegtető csövekkel, vagy gombákkal kell megoldani, hogy kellő vízhez jussanak. Rögzítésük Nortene Spike műanyag, vagy Nortene Fixsol fém leszúró tüskékkel egyszerűen elvégezhető, felhasználástól függően négyzetméterenként legalább egy tüskével a talajhoz szúrva. Nagyobb igénybevétel esetén, ha nem kerül rá plusz fedőréteg, sűrűbb rögzítésre is szükség lehet.

Geotextíleink, talajtakaróink tavasztól őszig állandó raktárkészletről elérhetőek nálunk. Bővebb tanácsadásért keressen minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: geotextília